Optimaliseer je marketing tijdens de lockdown

#lockdowninspiration

5 tips om nu je marketing te optimaliseren.

‘Never waste a good crisis’ is een vaak gehoord gezegde in politieke middens. En hoewel het voor tal van merken en organisaties best uitdagende tijden zijn en de impact op onze economie groot is, biedt de lockdown naar aanleiding van het COVID-19 virus ook kansen. Kansen om de langetermijnvisie en focuspunten van je merk te herbekijken en eventueel om te turnen naar een creatiever, flexibeler commercieel model.

Hier geven we je alvast vijf topics die een startpunt kunnen vormen om je marketing in coronatijden te optimaliseren én futureproof te maken.

 

A crisis triggers the genius within

Uit het oog, uit het hart.

Nogal wat merken maken de denkfout dat een crisissituatie gelijk staat aan een volledige communicatiestop. Radiostilte dus. Niets is echter minder waar. Door in contact te blijven met je doelgroep vermijd je het risico te lopen hen aan concurrenten te verliezen.

Als dat nog niet het geval was, zet je digitalisering van je communicatie en klantenprocessen maar beter een puntje hoger op de agenda. Het is nu meer dan ooit belangrijk dat je digitale kanalen — en dat gaat vanzelfsprekend verder dan enkel je website — deel uitmaken van je customer experience. Je klant verwacht dezelfde kwaliteit en service, ook al is je dienstverlening nu iets minder fysiek dan ‘ie vroeger was.

Door slim om te gaan met beschikbare technologieën kan je vrij makkelijk en efficiënt de communicatie bieden die je klanten verwachten. Door nu bijvoorbeeld voldoende aandacht te besteden aan zaken als segmentatie en personalisatie kan je je digitale klantenervaring gevoelig opkrikken. Beter nog: het stelt je in staat om boodschappen optimaal af te stemmen op de verwachtingen van de stakeholders die je wenst te bereiken en zo top-of-mind te blijven. Er zijn wel enkele aandachtspuntjes waarmee je beter rekening houdt:

Gebruik van technologie is a means to an end, nooit een doel op zich.

Let op je tone-of-voice: het spreekt voor zich dat uitsluitend louter commerciële boodschappen op weinig sympathie zullen kunnen rekenen.

Laat je niet meeslepen in paniek: bepaal vooraf de frequentie van je communicatie, en hou je eraan.

Denk in twee richtingen: kunnen klanten je makkelijk terugcontacteren?

By the way: al eens gedacht hoe je medewerkers al die vrijgekomen tijd het best kunnen besteden?

Naamsbekendheid en branding, branding, branding.

Eén van de beste momenten om gevonden te worden door potentiële klanten is wanneer ze tijd hebben om te zoeken naar wat jij aanbiedt. Nu, dus.

Het mere-exposure effect — bekend maakt bemind — is het fenomeen waarbij consumenten een voorkeur voor jouw producten of diensten krijgen omdat ze het gevoel hebben die best te kennen. Dit kan misschien tegendraads aanvoelen, maar als je nu budget vrijmaakt om je branding op punt te zetten, levert dat op termijn zekere voordelen op. Herwerk daarom nu de budgetverdeling tussen branding & commerciële boodschappen. Focus op het creëren van kwaliteitsvolle content, en hou steeds je positionering en brand values in de gaten.

Zorg ervoor dat die brand values over alle kanalen of dragers heen uniform en duidelijk zijn. Uiteraard kan je verschillende types boodschappen brengen, maar zorg ervoor dat hun doel telkens is afgestemd op het doel van het kanaal waarop je die brengt.

Je website, bijvoorbeeld, heeft baat bij een archief van blijvend relevante, interessante “evergreen” content: content die niet gedateerd raakt en steeds van waarde blijft. Herschrijf nu je teksten, geef ze een hedendaagse opfrisbeurt en maak van de tijd die je nu hebt gebruik om het onderwerp van je teksten af te stemmen op de zoektintentie van je typeklant of persona’s.

Daarnaast vormt het creëren van easy, hapklare content een essentieel element in je social mediaplan. Deel de innovaties of veranderingen die jouw bedrijf op dit moment maakt, maak je brand values duidelijk kenbaar, deel jouw goed-nieuwsverhalen of gun volgers een blik achter de schermen. Nu is het zaak om ook de menselijkheid van je bedrijf in de kijker te zetten. Bovendien is wat andere mensen over je zeggen haast belangrijker dan wat je roept over jezelf. Een bijkomende manier om geloofwaardiger te worden bij potentiële klanten is door gebruik te maken van reviews van klanten of getuigenissen van experts. Hoog tijd dus om die testimonials te lanceren!

Vergeet ten slotte ook niet contacten te leggen. Voer gesprekken met je bestaande klanten, vraag hen hoe het gaat en of jij hen met iets kan helpen. Reik verder dan je oorspronkelijke dienstverlening, en tracht te achterhalen hoe je klanten met een aankoopbeslissing omgaan. Wat drijft die, wat houdt die tegen?

Conversie-optimalisatie

Now is better than never: experimenten met kleine veranderingen in de customer flow kunnen meer websitebezoekers doen converteren.

Gebruikerservaring of customer experience is vandaag een primair doel voor élk merk. Investeer in jouw website om ervoor te zorgen dat men een snelle, duidelijke ervaring heeft. Vergeet niet dat zelfs kleine veranderingen een groot effect kunnen hebben op het eindresultaat. Door A/B-testen in te passen krijg je een beter zicht op de beslissende parameters van je digitale customer journey.

Heb je momenteel een actieve online marketingcampagne, zoals Google AdWords, lopen? Dan valt ook daar winst te bekomen. Heb je er bijvoorbeeld al aan gedacht om je advertentieteksten aan te passen? Is die levering nog steeds morgenochtend als ik vandaag voor 16u bestel?

Analyseren om groeien.

Door de verschillende analytics van je business van naderbij te bekijken krijg je zicht op de tijd, effort, budget en return die in verschillende marketingacties is gekropen.

Ga kritisch door de analytics van je bedrijf, en maak gebruik van de tijd die je nu krijgt om de effort tegenover de resultaten te zetten. De Google Analytics of Tag Manager-account die bij het live zetten van je website werd opgezet is hiervoor een goed startpunt, maar heeft ook z’n beperkingen. Want wat betekent een stelselmatige stijging in clicks als je omzet evenredig daalt?

Dankzij tools als Google Data Studio koppel je verschillende databronnen aan elkaar, en krijg je een gerichter zicht op de statistieken van je bedrijf. Want wanneer budgetten krapper worden, moet je misschien beslissingen nemen over hoe je middelen gaat besteden. Leer uit degelijk opgestelde rapporten wat werkt en niet werkt en knip of verschuif zo budgetten.

Flexibiliteit en creativiteit, alstublieft.

Meet je succes en leer door te missen. Maar laat het je vooral niet tegenhouden om te blijven ondernemen!

Experimenteren mag initieel ‘quick and dirty’ zijn. Als het werkt scoor je gemakkelijk. Werkt het niet goed genoeg? “Kill your darlings” en ga door. Wees flexibel, snel en beslissend. Je zal gauw verschillende zaken getest hebben en ervan leren. Dit is het uitgelezen moment om innovatief met je product- of dienstverlening om te gaan.

Heb je hulp nodig bij het definiëren, opzetten of verbeteren van je klantenervaring?

Give us a shout!

Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share
Cookie instellingen