Breng expositie Operatie Noordzee 1944-’45 naar de klas

DOEL
Expositie campagne

OPDRACHT
creative direction,
uitrol en begeleiding,
webdesign,
off- & online communicatie,
en meer…

JAAR
2020-2021

Naar aanleiding van de expositie ‘Operatie Noordzee 1944-45’ in Seafront Zeebrugge kreeg MAQUINA de opdracht van Het Vlaams Instituut voor de Zee, War Heritage Museum, Westtoer en Seafront om een creatief concept te bedenken over hoe we deze expositie tot in de klas kunnen brengen.

De expositie in Seafront vertelt het verhaal van de bevrijding

Je wandelt er tussen wrakstukken van oorlogsschepen en leert de belangrijkste personages uit dit luik van de geschiedenis kennen. MAQUINA wil dat men de expositie ook echt ervaart, het doel was om een echte experience te creëren binnen de klas.

“Hoe laat je de lagere school verstaanbaar kennismaken met grote onderwerpen als de Slag om de Schelde en de bevrijding van de Belgische kust?”

 

Ons creatief team ging met alle info over de expositie aan de slag en creëerde een scholenwedstrijd waarbij de leerlingen op een unieke manier werden meegetrokken in het avontuur van Marie & Operatie Noordzee. De leerlingen ervaarden deze periode door de ogen van een leeftijdsgenootje.

Wat is Marie & Operatie Noordzee 1944-’45 ?

Een personage waarmee de leerlingen zich konden identificeren. Zo werd Marie geboren en werd ze meteen het gezicht van de campagne.

Hiervoor hebben we een geïllustreerd campagnebeeld gecreëerd met losse grafische elementen die ook op de andere communicatiemiddelen terugkeerden. Denk maar aan de website, e-mailings, social campagnes, etc… We bedachten een hoorspel dat in studio werd ingesproken, in het Nederlands en in het Frans, door professionele stemmen. Marie neemt je mee in de periode van Operatie Noordzee 1944-’45…

Het hoorspel is zo opgenomen dat je echt het gevoel hebt dat je zelf aanwezig bent op de plaatsen waar Marie komt; tussen de gevechtstanks, op zee met een visserman… Door middel van drie luisterfragmenten van ongeveer vijf minuten worden leerlingen meegenomen doorheen de verschillende missies. Na elk fragment kreeg de klas een meerkeuzevraag voorgeschoteld. Het volledige hoorspel was gekoppeld aan timer. De klassen die het snelst EN correct alle vragen kunnen oplossen wonnen een verrassingsbox – met gadgets voor ieder kindje van de klas.

Het volledige hoorspel konden scholen terugvinden op een website, waar ze ook meteen alle info konden terugvinden over de scholenwedstrijd. Vanop die website kon men ook meteen deelnemen aan de wedstrijd.

 

De samenwerking met Maquina bij de opzet van een scholenwedstrijd ter herdenking van ‘Operatie Noordzee 1944-45’ verliep vlot en aangenaam. Spijts de corona-perikelen, zorgde een flexibele, professionele en positief ingestelde attitude voor een mooi resultaat.

– Jan Seys (Vlaams Instituut voor de Zee) –

 

De volledige campagne werd door MAQUINA verzorgd, van concept naar illustratie. Van webdesign tot programmatie en het onderhoud van de site. De communicatieafgeleiden werden opgemaakt. De verrassingsdozen gevuld en bestickerd.

Persmoment

Om de wedstrijd af te sluiten vond er een persmoment plaats in SeaFront, dit in het bijzijn van alle partners. Ook de drie winnende klassen werden uitgenodigd en mochten op die dag hun prijs in ontvangst nemen. Er werden verrassingsdozen voorzien met daarin telkens een ticket voor de expositie Operatie Noordzee 1944-’45, een toegangsticket voor het bezoeken van een site van War Heritage Museum, maar ook het VLIZ zorgde voor een leuke Vlizbee en Westtoer voorzag een uitwaaier boekje en strandarmbandjes. De verrassingsbox en een bezoek aan de expositie werden alvast zeer gesmaakt door de winnende klassen.

Had je zelf nog niet de gelegenheid gehad om de tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-’45’ te bezoeken: goed nieuws! Je kan nog de hele zomer én zelfs in de herfstvakantie een bezoek brengen aan de expositie, want deze is verlengd tot en met 7 november 2021.

Nog op zoek naar een manier om jouw doelgroep op een originele manier te bereiken?
Nood aan een creatieve partner om je verhaal mee te schrijven?

 

Contacteer ons!

Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share
Cookie instellingen