Wat 2019 ons leerde op vlak van marketing

Wat 2019 ons leerde op vlak van marketing.

De eindejaarsperiode is steevast een moment van terugblikken en vooruitkijken. En dat is ook bij Maquina niet anders. In deze eerste van twee blogposts verzamelen we daarom de zaken die ons in het afgelopen jaar opvielen op marketingvlak. We laten hiermee alvast de trendwatcher in onszelf los in de hoop je met nieuwe inzichten te inspireren.

2019 in een marketing-notendop

2019 was op z’n zachtst gezegd interessant te noemen. Het klimaatprotest van verschillende actiegroepen klonk steeds luider, de roep naar aandacht voor het milieu was nog nooit zo groot en een foto van een ei haalde 53 miljoen likes op Instagram. Dat klopt. Een doodgewoon ei en 53 miljoen. Het hoeft dan ook geen betoog dat onze interesse in een blogpost met de meest markante marketingtrends van 2019 gewekt was.

Daarom, bij deze: het onofficiële, op buikgevoel en marktinzicht gebaseerde overzicht van de volgens ons meest opmerkelijke marketingfeiten van het afgelopen jaar. Hebben we in dit overzicht één bepaald feit schandalig over het hoofd gezien? Laat het ons dan zeker weten!

virtual reality 2019
Technologieën als virtual reality werden volwassen in 2019.

Technologie werd opnieuw wat meer volwassen.

In 2019 zagen we gebeuren wat al een tijdje werd voorspeld: technologieën als AI (artificial intelligence), VR (virtual reality), voice search en machine learning werden volwassen. De kennis hieromtrent was al een tijdje aanwezig, maar nu zagen we verschillende toepassingen hiervan stilaan onze levens binnensluipen. Je kent vast welk enkele voorbeelden: met Google Home en Alexa nestelden respectievelijk Google en Amazon zich knusjes in onze huiskamer. Bestuurders van een Mercedes raakten gewend aan het gemak van een snelle ‘Hey Mercedes’, gevolgd door hun zoekopdracht. En met de IKEA Place app plaats je via AI het meubel van je keuze live in je woonkamer via de camera van je smartphone.

De basis voor deze evolutie konden we al opmerken bij ons bezoek aan de Awwwards Conference in Berlijn vorig jaar. We ontmoetten er de makers van de IKEA Place app en luisterden aandachtig naar hun uiteenzetting over de ontwikkeling ervan. Het viel meteen op hoeveel belang werd gehecht aan de interface en het design van de app. Zo’n applicatie ontwikkelen is geen one-time thing. Het is een continu proces van aanpassingen, optimalisatie en aanvulling van functionaliteit. In zo’n scenario boet je heel snel in aan gebruiksvriendelijkheid als je het design niet stevig in handen hebt. Daarom kijken ze werkelijk haast met een vergrootglas naar elk onderdeeltje van de functionaliteit. Wist je dat zelfs de geluiden in de app, bv. wanneer je een meubel virtueel neerzet, afzonderlijk in een studio werd ontwikkeld? Daarbij werden verschillende materialen zoals hout en metaal gebruikt. Dit alles om het virtuele resultaat zo dicht mogelijk bij de realiteit te brengen.

Die professionalisering van het gebruik van nieuwe technologie heeft ervoor gezorgd dat de opgeleverde resultaten meer mensen rechtstreeks aanspraken. Dit alles zorgde er mee voor dat de technologie in 2019 een stukje meer volwassen is geworden. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat 2020 ons brengt.

museum marketing Raversyde Oostende
Crossmediale campagne voor Provinciedomein Raversyde, Oostende.

Cross media is de norm.

Dit is allicht een wat gekleurde waarneming. Bij Maquina zijn we natuurlijk al een hele tijd overtuigd van de kracht en voordelen van crossmediale communicatie. We zijn echter blij te zien dat deze voorkeur ook elders in de markt komt bovendrijven. De periode waar iedereen op elk kanaal aanwezig moest zijn, ook al was dat zonder duidelijke strategie, is gelukkig voorbij. We zien dat nu bewuste keuzes worden gemaakt voor verschillende kanalen en dat die samen een prima marketingmix blijken te vormen.

Een boeiend voorbeeld vonden we de lancering van het boek ‘De Bourgondiërs‘ (Bart van Loo, ISBN 9789403139005). Hoewel de literatuurmarkt niet per sé bol staat van innovatieve productlanceringen, heeft uitgeverij De bezige Bij samen met Bart van Loo z’n huiswerk gemaakt. Niet enkel werd de boeklancering netjes van tevoren aangekondigd, ook aan de beleving rond het boek werd gedacht. Zo lanceerde radiostation Klara een programmareeks waarin de krijtlijnen van het boek uit de doeken werden gedaan. Meer nog, elke aflevering werd nadien ook als podcast beschikbaar gesteld. Wie na het boek en de podcast nog niet genoeg kon krijgen van dit fijne stukje geschiedenis kon één van ’s auteurs lezingen in een nabijgelegen biobliotheek of cultureel centrum bezoeken.

En de resultaten? Die zijn best verbluffend. Met meer dan 120.000 verkochte exemplaren, een plek in de lijst met meest beluisterde podcasts op spotify en talloze uitverkochte lezingen kunnen we wel stellen dat dit boek z’n doel niet voorbij is geschoten. Als nichepublicatie deze aanpak aanwenden, daar doen wij onze hoed voor af. Een Bourgondische hoed, zo u wil.

Ben jij er nog steeds van overtuigd dat je marketingplan niet crossmediaal moet zijn? Neen toch?

video marketing 2019
Videomarketing was onontbeerlijk in 2019, en dat zal in 2020 niet minder zijn.

Video killed the radio star.

Eerst en vooral hopen we dat u door deze titel de oorwurm uit de jaren 80 vrolijk aan het meeneuriën bent. Hoe dan ook, we kunnen niet om het succes van video heen. Niet alleen werd er meer video ingezet dan voorheen, we zien eindelijk ook dat stilaan het volledige potentieel van video wordt benut. Gedaan met een bedrijfsvideo die enkel op de homepage van je website staat. De toepassingen met video zijn werkelijk legio: van korte animaties voor social mediaposts, over het gebruik van GIF’s of SVG-files om extra finesse aan je webdesign toe te voegen tot instructievideo’s in onboardingcampagnes naar je nieuwe klanten. We hebben er met Maquina graag aan meegewerkt.

Video heeft z’n weg gevonden van louter een medium om een boodschap over te brengen naar een tool om meer interactie met je klant te bekomen, een persoonlijker verhaal te vertellen of kortweg boven het maaiveld uit te komen. Voeg daaraan een vleugje nieuwe technologie (ja, opnieuw!) toe, en je krijgt magie. Livestreaming van events, webinars, user onboarding of clickable heatzones in video-ervaringen. Zelfs personalized video behoort tot de mogelijkheden. Wie in 2020 nog relevant wil zijn, denkt maar best even na over de videostrategie in z’n campagnes.

trans man brand representation
Foto: Broadly, the gender spectrum collection (Vice)

Brand values.

Het begint wat eentonig te klinken, maar ook de vierde trend die we opmerkten stemt ons uitermate gelukkig. Het viel op dat in het afgelopen jaar er meer aandacht werd gevestigd op de waarden die je merk uitdraagt. Zo is branding niet langer enkel een zaak van een mooie visuele huisstijl, maar moet dit één naadloos geheel vormen met het imago van je merk en bedrijf.

Holle slogans en halve beloften inzake duurzaamheid worden op kritische blikken onthaald. Je fotografie en beeldvorming bepalen meer dan ooit hoe consumenten naar je merk kijken. We zien deze trend zich verder doorzetten in het aanbod oplossing dat voor communicatie beschikbaar wordt gesteld. Papierleveranciers breiden hun aanbod duurzame en gerecycleerde papieren gevoelig uit, gaan op zoek naar minder belastende procédés en ontdekken andere grondstoffen dan enkel hout voor de productie van hun substraten.

Ook op vlak van stockfotografie rijzen alternatieven voor de gekende, eerder eenzijdige libraries, als paddenstoelen uit de grond. We maken je graag attent op alternatieven als The Gender Spectrum of WOC in tech, die respectievelijk focussen op een realistische respresentatie van genders en vrouwen in tech-jobs.

Inzetten op de beleving van je merk is dus meer dan ooit een werkpunt voor brand managers en marketeers. We geven het je op een papiertje: de tijd dat je merkbeloftes een droge oplijsting op je website konden zijn, is voorgoed voorbij. Als die tijd al ooit heeft bestaan.

Mailchimp API behaviour 2019
Mailchimp is één van de marketingtools die in 2019 inzette op het beschikbaar stellen van een API voor datakoppelingen.

Data en marketingtools versmelten.

We gaven het eerder al aan in onze blogpost rond de uitbreiding van Mailchimp met een API. Softwaretools richten er zich hoe langer hoe meer op een DXP te worden: een Digital Experience Platform. Kort door de bocht houdt dit in dat ze dat uit verschillende bronnen verzamelen, om er zo efficiënt mogelijk zo’n breed mogelijk scala aan diensten mee aan te bieden. Mailchimp of Pimcore zijn hiervan typevoorbeelden. Waar Mailchimp vroeger ‘enkel’ een tool was om nieuwsbrieven mee te versturen, zijn ze nu geëvolueerd naar een platform waar je zowel e-mailings, landingpagina’s en zelfs postkaartjes kan opmaken en publiceren op basis van het gedrag van je doelgroep. Idem dito voor Pimcore. Dit Product Information Management systeem dient niet langer enkel om de pagina’s van bijvoorbeeld een webshop te voeden, maar ook je website, app, intranet of zelfs brochures.

We vermoeden dat deze trend zich stevig zal verderzetten in 2020, en dat de concurrentie in het land van marketingtools stevig zal woeden. We blijven echter bij ons mantra: er bestaan geen slechte tools, alleen onjuiste toepassingen. Het zal meer dan ooit zaak zijn om het wiel niet te heruitvinden, en de tools voor de uitvoering van je marketingplan zo efficiënt mogelijk aan elkaar te koppelen.

Nood aan meer
creatieve insights?

Mail ons je briefing
Of bel op +32 (0)51 14 01 74

Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share
Cookie instellingen