Mailchimps nieuwe features houden rekening met gedrag

Mailchimps nieuwe features houden rekening met gedrag

Je leest het goed: recentelijk lanceerde de e-mailmarketingtool Mailchimp enkele nieuwe features waarmee je e-mailmarketing kan afstemmen op gedragsaspecten van je doelgroep. Het voordeel: meer en vooral betere mogelijkheden tot personalisatie.

Niet langer enkel e-mail, maar marketing software.

MailChimp bevindt zich al enige tijd in een evolutieproces. Gestart als een mailingtool met één duidelijke missie — e-mailmarketing plezierig maken voor marketeers — zijn ze nu steeds meer in de richting van een all-in digitale marketingtool aan het evolueren. Niet verwonderlijk ook: de tijd dat je als online marketeer voldoende had aan een maandelijkse nieuwsbrief is al lang niet meer. In plaats daarvan kwam nichecommunicatie, personalisatie en automatisatie.

Met een eerdere update ging Mailchimp al duidelijk de toer op van meer gerichte communicatie-acties. Dat werd duidelijk door het toevoegen van verschillende opties voor marketing automation en recent nog het herwerken van hun ‘lists’ naar ‘audiences’. Dat laatste lijkt een kleine ingreep of een schijnbaar eenvoudige naamsverandering, maar niets is minder waar. Door hun doelgroepen effectief als groepen op basis van segmentatie te gaan indelen, word je als gebruiker gedwongen niet enkel meer te denken op basis van eenvoudige adreslijsten. Ergo: je gaat ook anders over je e-mailmarketingstrategie nadenken.

Maquina MailChimp e-mailmarketing
Bij MAQUINA hebben we meerdere jaren ervaring met Mailchimp én e-mailmarketingstrategie in het algemeen. Stel ons dus gerust je vraag.
Zie MailChimp als een blanco tool die je inkleurt volgens je noden!

Wat zijn nu die nieuwe gedragsfeatures?

Eenvoudig gesteld gaat Mailchimp z’n opties rond marketing automation en gerichte targetting gevoelig uitbreiden. Eerder kon je via het automation-menu in je account al verschillende flows opzetten. De meeste van die flows werden opgebouwd uit relatief eenvoudige ‘if-this-than-that’ scenario’s. Werd één bepaald event getriggerd, startte de mailflow die je voordien netjes in de steigers had gezet. Tot voor kort waren deze events allemaal gebaseerd op je eerdere mailcommunicatie of websitebezoeken. Nu neemt Mailchimp echter een kwantumsprong vooruit door een API beschikbaar te stellen waardoor je het mailingplatform kan koppelen aan één —of meerdere— van je eigen tools. (H)appy times!

Zo’n API, ofte application programming interface voor de liefhebbers, is in wezen niet meer dan een stukje code dat je toestaat data of functionaliteit van een tool te koppelen aan die van een andere. Zo kan je bijvoorbeeld de facturatiesoftware van je boekhouding koppelen aan het CMS van je webshop, en zo automatisch facturen genereren. Nu zijn zulke koppelingen dus ook mogelijk met de gekende mailingtool. En dat opent deuren. Veel deuren.

Door deze API wordt het namelijk mogelijk Mailchimp met vrijwel elke softwaretool in het bedrijfsleven te koppelen. En zij onder jullie die eerder al met Maquina hebben gewerkt, weten dat we fan zijn van het meest uit je beschikbare data te halen. Door databronnen met elkaar te koppelen kan je uren werk uitsparen, bepaalde taken efficiënter opvolgen of wie weet zelfs volledig automatiseren.

Stel je voor dat jouw app een loyaltyprogramma heeft ingebouwd. Dan is het vanaf nu mogelijk om mensen op bepaalde geijkte punten te laten instappen op een zeker, vooraf uitgestippeld, mailingtraject. Of we keren de rollen om: zodra leads een bepaald traject in Mailchimp volledig hebben afgewerkt moeten ze in de software worden toegevoegd waarmee je salesteam z’n funnels beheert.

 

Is dit helemaal nieuw?

API’s zijn niet nieuw, en deze ontwikkeling is dat dus ook niet. Althans, niet helemaal. Het was namelijk al een tijdje mogelijk om verschillende databronnen met elkaar te verbinden of te laten communiceren. Moet tussen beide platformen een actie gebeuren met de beschikbare data, dan biedt zogenaamde middleware nog steeds een oplossing. Feit is wel dat er tot voor kort niet veel marketingplatformen waren die je zo makkelijk en uitgebreid aan externe databronnen kon koppelen. Meer dan eens waren deze opdrachten dus volledig maatwerk. Door de API die Mailchimp nu beschikbaar stelt is het mogelijk om bestaande en goed werkende functionaliteit van dit platform te benutten voor zaken die je eerder from scratch moest opbouwen.

Een logische, maar toe te juichen stap

Stephan Demeulenaere is technologie-enthousiast en Co-Owner bij Maquina.

Zoals reeds gezegd is dit geen compleet nieuwe rocket science. Het is vooral een toe te juichen stap omdat dit je toestaat de sterktes van verschillende platformen aan elkaar te koppelen, en zo je marketingaanpak te optimaliseren. We zien ook op andere markten, zoals die van PIM-systemen, dat verschillende spelers de switch maken naar een ‘DXP’, ofte digital experience platform. Een meer geïntegreerde aanpak dus. De sterktes van elk platform gebruiken en niet steeds opnieuw het wiel heruitvinden is iets waar wij al van bij onze start achter staan. Technologie moet je gebruiken, zonder de technologie je plan te laten bepalen. Met de nodige portie creativiteit erbij worden pas echt sterke campagnes op poten gezet. And that’s where we come in.

Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share
Cookie instellingen